Je badkamer goedkoop verwarmen met een warmtepomp?

Warmtepomp om badkamer te verwarmen

Iedereen wil een warm huis. Helemaal belangrijk is een aangename badkamer. De verwarming / radiator staat daar dagelijks meerdere momenten van de dag aan. Je wilt in de ochtend in een prettige omgeving de dag kunnen beginnen en ook ‘s avonds heerlijk warm een bad kunnen nemen. De gasketels van vroeger konden dit prima realiseren, zelf tegenwoordig. Echter met de naderende regelgeving rondom een CV-ketel vervangen voor een hybride systeem middels warmtepompen moet je toch even goed nadenken. Je kunt namelijk heel veel geld besparen door je badkamer op een duurzame en milieuvriendelijke manier te verwarmen.

Wat is een warmtepomp?

Een warmtepomp is een alternatief systeem dat je gebruik voor het verwarmen van je woning (verwarming) en water om te douchen. Het is aangesloten op een boiler zodat je altijd beschikt over voldoende warm water om bijvoorbeeld te douchen. Het grote verschil met de traditionele CV / HR ketels is dat deze warmtepompen geen gas gebruiken. Ze werken bijvoorbeeld op lucht of met grondwater. Ook bestaan er opties met zonne-energie.

 

Wat kost zo’n hybride installatie?

Veel woningen hebben de beschikking over een gasaansluiting. Echter is het vanaf 2030 niet wenselijk meer, aldus de Nederlandse overheid, om je huis te verwarmen middels gas. Om gelijk een dure stand-alone warmtepomp aan te schaffen is helaas voor veel mensen ook niet weggelegd. Daarom is het verstandig eerst over te stappen op een hybride systeem. dit werkt volledig op elektriciteit en je huidige gasketel kan blijven. Op dit moment, 2018-2020, zijn er voor iedereen subsidies te verkrijgen. Voor een systeem van  bijvoorbeeld €4000 kun je zo’n €1500-€1800 terugkrijgen van de overheid. Dit maakt het aantrekkelijk om juist nu na te denken over deze investering.

 

Installateurs voor warmtepomp

Zeg nou zelf; en geld besparen en milieubewust bezig zijn, dat wil toch iedereen. De gemiddelde terugverdientijd van een hybride systeem ligt tussen de 5 en 8 jaar, daarna begint het besparen pas echt. In Nederland zijn nog niet heel veel erkende installateurs en de prijzen liggen sterk uiteen. Via warmtepompaanbieders.nl kun je zelf een offerte opvragen voor jouw woning. Geef aan hoe groot je huis is en wat je jaarlijkse energieverbruik op dit moment is. Je ontvangt dan een aantal verschillende warmtepomp offertes die je kunt vergelijken. Na de installatie kun jij genieten van heerlijk duurzaam verwarmt water in je badkamer!