Lekkage in de badkamer, wat nu?

Lekkage in de badkamer

Lekkage in de badkamer

Voor veel woningbezitters is het een welbekend beeld, maar vaak ook een nachtmerrie. Je loopt rustig door je huis en ineens zie je een plasje water op de vloer of een natte plek op het plafond. Na een kleine, of een enorme, speurtocht na de oorzaak kom je erachter dat het niets anders kan zijn dan een lekkage in de badkamer. Heel vervelend, maar hoe moet je hier nou mee om gaan?

Lekkage herkennen

Er zijn een aantal verschillende manieren waarop je kunt herkennen dat je last hebt van een lekkage. Hierboven is natuurlijk de meest duidelijke indicatie beschreven. Als je echter eenmaal last hebt van een waterplas op de grond of een natte plek in het plafond dan is de meeste schade al geschied. Je kunt een lekkage echter ook eerder herkennen. Dingen waar je bijvoorbeeld op kunt letten is hoe gemakkelijk de leidingen doorlopen. Als je het toilet bijvoorbeeld door spoelt kun je soms het geluid van een lekkage herkennen. Ook is het handig om regelmatig in de meterkast te checken hoe je waterverbruik er voor staat. Als de waterstand aanzienlijk hoger is dan verwacht dan kan dit duiden op een lekkage. Om zeker te zijn kun je ’s avonds de meterstand opschrijven en deze de volgende ochtend opnieuw controleren. Zorg er wel voor dat je alles wat water verbruikt uit hebt staan gedurende die nacht, of heel precies weet hoeveel water die apparaten zouden gebruiken. Zo kun je controleren of er ergens water weg lekt.

Lekkage in de badkamer opsporen

Als je dan eenmaal weet dat je een lekkage in huis hebt is het nog zaak om erachter te komen waar deze zit. Lekkages kunnen in principe overal in huis zitten. De meest waarschijnlijke plaatsen voor een lekkage zijn echter de plekken in huis waar de meeste leidingen lopen. Dit zijn in de meeste gevallen dus de keuken, badkamer en het toilet. Als de lekkage in de badkamer zit kun je deze vaak op een aantal manieren herkennen en proberen op te sporen. Zo kun je allereerst het bad of de douche controleren op loszittende kitnaden. Als er kitnaden los zitten duidt dit er vaak op dat er water onder is gekomen. Dit geldt ook voor loszittende tegels en voegwerk. Je kunt hiermee echter niet altijd de exacte locatie van de lekkage terugvinden. Een loodgieter of lekdetectiebedrijf kan helpen met het heel precies opsporen van een lekkage in je badkamer. Met behulp van geavanceerde apparatuur doen zij een lekdetectie. Na de lekdetectie ontvang je een rapport met de exacte locatie van de lekkage.

Oplossen badkamerlekkage

Zodra je dit rapport hebt of zelf hebt ontdekt waar de lekkage zich bevindt kan er worden begonnen aan een oplossing. Ook het repareren van een leiding kun je in principe zelf doen, maar het is aangeraden hier toch een loodgieter voor in de schakelen. Allereerst heeft deze de apparatuur om de lekkage gemakkelijker te bereiken en eventuele bijkomende schade sneller te herstellen. Daarnaast kan het zelf klussen aan een leiding gevolgen hebben voor je verzekering in de toekomst. Als je wel zelf wilt klussen aan je leiding is het allereerst zaak om de leiding bloot te stellen, zodat je er bij kunt. Hierna moet je de hoofkraan uitdraaien en het lekkende gedeelte van de leiding weg zagen. Om dit stuk gemakkelijker terug te vinden kun je hem markeren. Plaats hierna een nieuw stuk leiding en maak alles op de juiste manier vast.